Hjortar

Älg & rådjur

Åker man upp till Bredfjället vid gryningen så är chansen ganska stor att få se både rådjur och älg. Det är ett previlegie att få se dessa ståtliga djur och jag njuter av varje sekund som jag får vara med om det. Man känner sig nästan utvald. På våren har man mycket goda chanser att se rådjur med ett eller två kid som strövar omkring på markerna. Vissa stannar upp och tittar på dig och är lite nyfikna, andra sticker direkt dom ser dig, men är man tyst och sitter still så är chansen naturligtvis större att dom stannar kvar.

I Sverige har vi 5 olika hjortar. Älg, Kronhjort, Dovhjort, Ren och rådjur där älgen är den största och rådjuret den minsta. Alla hanar har även horn förutom renarna där bägge könen har horn. På Bredfjället har vi mest älg och rådjur. Men det förekommer även dovhjort och kronhjort på sina platser.

Älgen

Älgen är det största landlevande djuret i Sverige och Europa!. Så visst är den skogens konung!
 Den är även en viktig symbol för Sverige och vårt land förknippas ofta med just älgen.
Älgkons brunst börjar i slutet av september och efter parningen är den dräktig i åtta månader. Kalvarna föds vanligtvis i maj eller juni och stöts bort av kon efter ca ett år.
 Älgen är en idisslare och äter bland annat blad och skott från asp, sälg, rönn, ek och björk men även blåbärsris, tallris och enris.
 Tjuren fäller sina horn varje år och när den får nya till våren så är de klädda med basthud som förser hornen med näring. Basthuden fejas sedan av mot bl a träd. Man kan tro att ju äldre en älg är desto större är hornen men när älgen är runt tio år så har den även de största hornen. Tio år är även medellivslängden för en älg i Sverige, både på grund av jakt men även på grund av trafiken.

Rådjur

Jag är mycket förtjust i detta fantastiska lilla hjortdjur som vi har så nära inpå oss, ofta till och med kring husknuten! Dit lockas de av äpplen och örter som vi har i trädgårdarna. Man kan ibland se rådjur som äter fågelfrön ur fågelmatare som är i rätt höjd.
När getens ägg har befruktats under juli-augusti så stannar fosterutvecklingen upp fram till i början av januari  och kommer sedan igång igen. I maj föds 1-2 kid. En fin anpassning  – kärlek och födande när det är varmt och gott om mat! Den första månaden har kiden fläckig päls och ser nästintill ut som en figur ur en Disneyfilm. Fläckarna försvinner efter ca en månad och kiden, som växer snabbt, har nått 14-20 kg och en mankhöjd på ca 60-65 cm redan efter ett år.
Rådjuret äter mest örter, lövträd och svamp, i mindre utsträckning gräs och växter.
 En vuxen hane är en bock, honan heter alltså get och ungen kallas kid eller killing.

Älgko bredfjället
Råbock
Älgtjur Bredfjället
Älgtjur Bredfjället